Wat is Chiropractie?

Wat is Chiropractie? Wat doet een Chiropractor?

Onze wervelkolom, skelet en zenuwstelsel zijn de belangrijkste systemen van beweging en dagelijkse activiteiten.

De gewrichten in onze ruggengraat (ongeveer 56 facetgewrichten van boven naar beneden) en ons skelet (voetbeenderen, enkels, knieën, heupen, polsen, ellenbogen, schouders, kaak enz.) zijn vergelijkbaar met de tandwielen in een versnellingsbak. Als een versnelling vastloopt, dan moeten de andere delen het functieverlies compenseren en treedt er sneller slijtage op.

Ons zenuwstelsel is te vergelijken met “stroomkabels” die vanuit onze hersenen (computer) naar het lichaam worden gestuurd (efferente zenuwen). Er zijn ook “stroomkabels” die de hersenen feedback geven vanuit de organen, spieren, gewrichten en zelfs de kleinste delen van ons lichaam (de afferente zenuwen).

Ons bewegingssysteem heeft het dagelijks zwaar te verduren doordat we tillen, ons uitrekken, bukken, enz. Het bewegingsapparaat kan ook onder spanning staan doordat we te weinig bewegen. We zitten namelijk vaak in de auto, voor de tv of computer of appen op de bank.

Wanneer een wervelkolomwervel op slot schiet – door een verkeerde houding – , dan kan er een pijnlijke ontsteking ontstaan. Het synoviale membraan (slijmvlies) in het gewrichtskapsel kan bekneld raken. De ontstekingsstoffen kunnen ook de uitgangszenuwwortel, naast het facet irriteren waardoor de zenuwfunctie belemmerd kan worden.

Een zenuw bestaat uit 3 delen:

1) Sensorische of gevoelszenuwcellen geleiden impulsen zoals pijn, prikkels en positie van de ledematen terug naar het centrale zenuwstelsel.

2) Motorische of bewegingszenuwcellen geleiden impulsen van het centraal zenuwstelsel naar de skeletspieren om beweging mogelijk te maken.

3) Autonome of onwillekeurige zenuwcellen reguleren een groot aantal onbewuste functies zoals de werking van organen: ademhaling, spijsvertering, klieren, hartfunctie, bloeddoorstroming en afweersysteem.

Blokkades als gevolg van vergrendelde gewrichtjes (subluxaties) kunnen door een chiropractische behandeling weggenomen worden waardoor er minder “kortsluitingen” op de zenuwdelen ontstaan en uw lichaam opnieuw optimaal kan functioneren.

Uw chiropractor is de monteur en elektricien voor uw lichaam. Iedereen, van pasgeboren tot 100 jaar, kan behandeld worden. Chiropractie is zeker ook geschikt voor kinderen. Zij doorlopen een groeifase en een chiropractor kan het zenuwstelsel van een kind optimaliseren. Een auto, zowel nieuw, youngtimer als oldtimer, wordt keurig onderhouden en krijgt een APK keuring. Waarom zouden wij ons lichaam geen welverdiende onderhoudsbeurt gunnen? Een auto is zo weer vervangen, maar wij hebben maar één lichaam en dus één kans tot optimale gezondheid!

Atlas Gezondheid

Chiropractoren in Houten, Dordrecht en Gorinchem