SOORT KLACHT

Vaak ontstaan klachten zoals rugpijn en nekpijn door overbelasting van je rug of een verkeerde houding. Daardoor krijg je blokkades in de wervelkolom. Door deze blokkades aan te pakken, krijg je al snel verlichting en kan je vaak volledig van de pijn verlost worden.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is één van de meest voorkomende klachten en komt in verschillende vormen voor. Vooral spanningshoofdpijn is goed te behandelen met chiropractie. Deze hoofdpijn ontstaat vaak vanuit de nek en kenmerken zich onder andere door:

 • pijn die vanuit de nek uitstraalt naar het hoofd
 • een drukkende pijn, die vaak als een band om het hoofd wordt gevoeld
 • pijn aan beide kanten van uw hoofd of in de nek, maar kan ook aan 1 kant zitten
 • gevoelige spieren van de schouders, nek en schedelrand
 • gevoeligheid voor harde geluiden of fel licht

Hoofdpijn en de behandeling

Uiteraard willen we eerst weten wat er aan de hand is. Daarom beginnen we met vragen stellen en een onderzoek. Zo weten we precies wat de meest effectieve aanpak zal zijn.

In de regel richten we onze behandelingen op het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren van de nek en gerelateerde gebieden van de rug. Daarnaast krijgt u advies over een goede (slaap)houding, ergonomie, sport, oefeningen en eventueel voeding.

Migraine

Migraine wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door invloed van het zenuwstelsel op de bloedvaten. Medicijnen kunnen uitkomst bieden tijdens een migraineaanval. En een uitgekiend voedingspatroon. Want bepaalde voedingstoffen zoals wijn, kaas en chocolade kunnen een migraineaanval veroorzaken.

Chiropractie is helaas niet altijd de oplossing voor migraine, maar vaak kan een chiropractor wel helpen om uw aanvallen in frequentie en intensiteit te verminderen. Daarnaast kan uw chiropractor u adviseren over uw voeding en ander leefgewoonten. Dit kan er ook toe bijdrage dat u minder vaak migraine heeft en minder medicatie hoeft te gebruiken.

Nekklachten

Vaak voelt nekpijn als een zeurende pijn aan één of beide kanten van de nek of boven op de schouders. Spieren voelen strak aan en soms kan het zelfs zo zijn dat je zelfs een krakend geluid hoort tijdens het bewegen.
Nekpijn is een veel voorkomende klacht en kan door verschillende redenen plotseling opkomen of geleidelijk ontstaan. Door bijvoorbeeld:

 • verkeerde houding achter uw bureau of de telefoon tussen uw oor en schouder klemmen
 • langdurig in dezelfde houding werken of in een ongemakkelijke positie
 • vaak met een iPad of laptop op schoot zitten
 • schouders optrekken vanwege kou of door stress
 • tocht of airco op de nek
 • ongelukken zoals een botsing (whiplash) of een val
 • slijtage/artrose van de nek

Het zijn allemaal oorzaken die ervoor zorgen dat de gewrichten niet meer goed bewegen en spieren verkrampen. Vaak met pijn tot gevolg, zoals duizeligheid, hoofdpijn, uitstralende pijn naar de armen, tintelingen in de hand of vingers tot oorsuizen en concentratiestoornissen aan toe.

Schouderklachten

Als we over schouderklachten praten, hebben we het in de regel over ‘slijmbeursontsteking’ of ‘peesontsteking’. Vaak zijn deze klachten het gevolg van een slechte (werk)houding, eenzijdige activiteiten, overbelasting en soms van een trauma.

Hoe ontstaan ontstekingen

Heel begrijpelijk ga je door bovenstaande factoren je schouders afwijkend bewegen. De gewrichten gaan als het ware ‘uit de rails’ lopen. De spanning op de spieren verandert en sommige structuren in de schouder raken beklemd of gaan langs elkaar schuren. Een vervelend en pijnlijk gevoel dat je ernstig kan belemmeren.

Behandeling van de oorzaak, niet het gevolg

Voor we aan de slag gaan, doen we met een zorgvuldig bewegingsonderzoek om vast te stellen wat de oorzaak van je klachten is. Hierbij kijken we zeer nadrukkelijk naar de nek en bovenrug, aangezien deze gebieden een grote invloed op de schouders hebben.
Zodra we je gaan behandelen, beschikken we over een groot aantal specifieke technieken om de bewegingen van je wervelkolom en schouders te corrigeren.

Beter worden, beter blijven

Omdat ook schouderklachten het directe gevolg zijn van onze dagelijkse gewoontes hebben ze helaas de neiging om op den duur terug te komen. Daarom zal je chiropractor met je bespreken welke maatregelen nodig zijn om het risico op nieuwe schouderklachten zoveel mogelijk te beperken. Zoals ergonomische adviezen, specifieke oefeningen en algemene gezondheidsadviezen.

Rugklachten

Verkeerd bewegen

Rugklachten ontstaan vaak door verkeerd bewegen of overbelasting. Soms is het een gevolg van eenzijdige werkzaamheden. Maar het kan ook komen door te veel stilzitten of juist verkeerde til- en buktechnieken.
Hoewel de klachten bij verschillende patiënten vaak sterk op elkaar lijken, is het belangrijk om eerst zorgvuldig te analyseren hoe de klachten ontstaan zijn. Zo kunnen we vaststellen welke behandeling het meeste effect zal hebben.

Eerst goed beoordelen, dan pas behandelen

Allereerst kijken we naar de beweeglijkheid van de wervelkolom, de spierfunctie en de balans. Daarna worden er specifieke testen gedaan om bijzondere situaties (bijvoorbeeld een hernia) uit te sluiten. Op basis van deze analyse stellen we dan een effectief behandelplan op.

Behandeling

We beginnen vaak met ‘manipulaties’ om de beweeglijkheid van de gewrichten te herstellen. Een manipulatie, in de volksmond vaak ‘kraken’ genoemd, is een hele kleine snelle beweging, bedoeld om het gewricht iets op te rekken. Hierdoor wordt de souplesse van het gewricht hersteld. Naast de manipulatie gebruiken we nog tal van andere technieken, zoals mobilisaties (langzame stretchtechnieken voor de gewrichten), spierstretches, triggerpoint-therapie, oefeningen en taping technieken.

Beter worden, beter blijven

Omdat veel rugklachten het directe gevolg zijn van onze dagelijkse gewoontes hebben ze helaas de neiging om op den duur terug te komen. Daarom zal je chiropractor met je bespreken welke maatregelen nodig zijn om het risico op nieuwe rugklachten zoveel mogelijk te beperken. Zoals ergonomische adviezen, specifieke oefeningen en algemene gezondheidsadviezen.

Ischias en Hernia

Laten we beginnen met het goede nieuws: Veruit de meeste hernia’s zijn zonder operatie te herstellen, en vaak helpt chiropractie om het herstelproces te versnellen.

Ischias en hernia worden in de volksmond nogal door elkaar gebruikt. Ischias is een ontstoken zenuw met uitstralende pijn in de bil en/of het been. Het kan veroorzaakt worden door een hernia. Een hernia daarentegen, is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt op een zenuw, waardoor pijnklachten in het been ontstaan, eventueel met verschijnselen van uitval van de zenuw (doof gevoel, krachtsvermindering).

Oorzaken van een hernia

Zwaar werk, een verkeerde houding, gebrek aan activiteit en veel zitten kunnen leiden tot een hernia. Hoewel het ontstaan van een hernia een geleidelijk proces is, kunnen de klachten heel plotseling beginnen.

Vaak heb je lage rugpijn met een hernia, maar in hevige gevallen overheerst de pijn in je been. Zelfs onder de knie. De pijn verergert met hoesten, niezen, persen en bepaalde houdingen.

Bij de chiropractor

Voor we aan de slag gaan, bespreken we eerst je klachten en doen we uitgebreid onderzoek. Zo kunnen we exact aangeven wat de meest effectieve behandelmethode is. Wij hebben verschillende technieken in huis voor de behandeling van een hernia of bij ischias. Het doel is altijd de ruimte voor de zenuw en de beweeglijkheid van het gebied te vergroten om zo de irritatie van de zenuw te verminderen.

Dit doen we onder andere met rek- of tractietechnieken, manipulatietechnieken en technieken gericht op het verminderen van spierspanning. De behandeling zelf is zo goed als pijnloos en wordt aangepast aan uw mogelijkheden.

Beter worden, beter blijven

Omdat ook rugklachten het directe gevolg zijn van onze dagelijkse gewoontes hebben ze helaas de neiging om op den duur terug te komen. Daarom zal je chiropractor met je bespreken welke maatregelen nodig zijn om het risico op nieuwe schouderklachten zoveel mogelijk te beperken. Zoals ergonomische adviezen, specifieke oefeningen en algemene gezondheidsadviezen.

Heupklachten

Het is niet altijd duidelijk of heupklachten ook daadwerkelijk door de heup veroorzaakt worden. Soms liggen de problemen feitelijk bij het bekkengewricht (SI-gewricht) of zelfs bij de kniegewrichten.

Het is dus belangrijk om uit te zoeken of je daadwerkelijk heupklachten hebt. Met een gedetailleerd gesprek over uw klachten en een uitvoerig lichamelijk onderzoek achterhalen we de oorzaak van je pijnklachten. Zo kunnen we samen de beste behandelmogelijkheden bepalen.

Minder pijn met artrose

Eén van de oorzaken voor echte heupklachten is artrose (slijtage). De oorzaak van artrose is vaak onbekend en is meestal een proces van jaren. Veel mensen denken dat er niets meer aan te doen is, maar dit is maar gedeeltelijk waar.
De slijtage kan inderdaad niet worden teruggedraaid, maar vaak er zijn wel mogelijkheden om de pijn te verminderen en mogelijk een operatie uit te stellen.

Vaak zorgt een veranderd looppatroon veel spanning van de spieren in het gebied. Door deze problemen aan te pakken is het wel degelijk mogelijk pijn te verminderen en de beweeglijkheid te vergroten.

Behandeling van klachten ten gevolge van artrose van de heup

Door speciale technieken toe te passen, richten we ons niet alleen op het heupgewricht, maar ook op het bekkengewricht, de lage rug en de spieren in het gebied. Chiropractie kan voor veel verlichting zorgen. Het is daarbij belangrijk om de behandelingen, de ergonomische adviezen, specifieke oefeningen en algemene gezondheidsadviezen met grote regelmaat toe te passen.

Artrose

Artrose, in de volksmond ook wel slijtage genoemd, is een gewrichtsaandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Het is onderdeel van een normaal verouderingsproces en treedt dan ook bij iedereen in meer of mindere mate op. Chiropractie kan het slijtageproces niet stoppen. Wat we wel kunnen bereiken is de pijn en de stijfheid te verminderen.

Waar zit artrose

Artrose vindt het meest plaats in de rug, de knie of de heup. Het meest voorkomende symptoom van artrose is stijfheid, met name in de ochtend. Vaak gaat deze stijfheid gepaard met pijn en kun je hierdoor moeilijk bewegen.

Onderzoek naar de oorzaak

Tijdens het eerste consult willen we aan de hand van een gesprek een beeld krijgen van de klacht(en) die je ervaart. Daarna doen we uitgebreid bewegingsonderzoek, chiropractische, orthopedische en neurologische testen waarmee we de beperkingen in volledig kaart brengen. Vanuit die bevindingen maken we dan het behandelplan.

Behandeling

De behandeling van artrose is erop gericht om de normale functie van het gewricht en omliggende gewrichten, zo goed als mogelijk te herstellen. De stijfheid vermindert. Je kunt weer beter bewegen en de pijn zal hierdoor afnemen.

Wat kunt u zelf doen?

In aanvulling op de behandeling kun je ook zelf een aantal dingen doen. Een van de belangrijkste remedies tegen artrose is bewegen op een verstandige manier. Bewegen helpt om ‘olie’ in het gewricht aan te maken, zodat het gewricht gesmeerd blijft.
Bij de diagnose ‘artrose’ kunnen wij veel voor je betekenen. Wacht niet onnodig lang: Je stijfheid kan daadwerkelijk verminderen, waardoor je minder pijn hebt en weer vrij(er) kan bewegen.

Sportblessures

Sporten is gezond. Maar soms zorgt het voor overbelasting. Denk bijvoorbeeld aan een achillespeesirritatie, spierverrekkingen of een hamstringblessure. Bij dit soort hardnekkige problemen is de pijnlijke plek meestal slechts een compensatie en ligt de daadwerkelijke oorzaak elders in het bewegingsapparaat.

Elk lichaam heeft zwakke schakels, ook het lichaam van een sporter. De chiropractor is uitermate goed in staat om te zoeken naar de zwakke schakel(s) in uw bewegingsapparaat. Op deze manier wordt niet alleen gekeken naar de plek waar de pijn zit, maar ook waardoor de pijn ontstaat.

De chiropractor behandelt:

 • rugklachten (tijdens of na het sporten)
 • nekklachten
 • terugkerende pees irritaties
 • verrekkingen van gewrichten
 • liesklachten

Inzet van combinatie van technieken

In onze kliniek bepalen we aan de hand van onderzoek welke behandeltechnieken gebruikt gaan worden om de oorzaak van de klacht aan te pakken. In de meeste gevallen zullen behandeltechnieken gericht op het verbeteren van het functioneren van de spieren en gewrichten worden gekozen.

Voordelen van chiropractische behandeling bij sportblessures:

 • behandeling van de oorzaak van de klacht, niet alleen het symptoom
 • er wordt niet alleen naar de spieren gekeken, maar vooral ook naar de functie van gewrichten
 • complete aanpak waarbij tevens veel aandacht is voor preventie

Baby’s, kinderen en zwangerschap

Tijdens de geboorte heeft een kind veel te verduren. Om door het geboortekanaal te komen, wordt de baby samengedrukt en kunnen blokkades ontstaan in de wervelkolom. Met alle gevolgen van dien. Chiropractie helpt om blokkades weg te nemen en zo de eerste levensmaanden beter te laten verlopen. Zowel voor het kind als voor de ouders.

Huilbaby’s
Huilbaby’s worden ze wel genoemd. Baby’s die last hebben van het KISS-syndroom of koliekvorming. De oorzaak is vaak blokkades in de nek en ruggenwervel. Hierdoor kan het kindje krampjes krijgen. Of in het ergste geval verminderde weerstand, oorinfecties, slaap- en eetstoornissen, astma, concentratieverlies of hoofdpijn.
Chiropractie geeft geweldige resultaten te zien bij zuigelingen. Uit onderzoek weten we dat 94% na behandeling snel resultaat heeft. Zonder bijwerking.

Peuters en kleuters
Vallen hoort bij kinderen. En op zich is daar niets mis mee. Toch kan vallen de ontwikkeling van de werwelkolom verstoren en daarmee klachten veroorzaken. Chiropractie zorgt ervoor dat zenuwen probleemloos in de wervelkolom blijven stromen.

Door het wegnemen van blokkades kunnen we bijvoorbeeld middenoorontstekingen verhelpen. Hoofdpijnen wegnemen. Concentratie verbeteren. Maar ook groeipijnen verminderen. Chiropractie helpt het groeiproces van kinderen. Daarom is het verstandig om je opgroeiende kind regelmatig te laten checken.


Zwangerschap
Als je zwanger bent treden er veel veranderingen in je lichaam op. De banden en spieren worden wat meer uitgerekt, waardoor de wervelkolom en het bekken minder stabiel worden. Daardoor krijg je met name de laatste 3 maanden, vaak rug- en bekkenklachten. Wij kunnen ervoor zorgen dat het bekken en de wervelkolom soepel blijven, waardoor de klachten minder worden en de pijn afneemt. Chiropractie verlicht niet alleen je zwangerschap. De ongeboren baby kan zich optimaal ontwikkelen én je bent goed voorbereid op een snelle bevalling.