fbpx

Samen werken aan een gezonde samenleving

Atlas Gezondheid stelt zich graag voor als potentiële partner in de preventieve gezondheidszorg. Wij zijn een interdisciplinair en professioneel team met een unieke, driedimensionale benadering tot de behandeling, alsook preventie van leefstijl-gerelateerde aandoeningen. We behandelen niet alleen een breed spectrum van neuromusculoskeletale aandoeningen, maar onze aanpak biedt ook een preventieve oplossing voor hedendaagse ziektebeelden zoals het metabool syndroom. Onze 3D-benadering houdt in: “Eet goed (voedings- en supplementen programma), Beweeg goed (medische functionele fitness, fysiotherapie en chiropractie), Denk goed (stressmanagement en yoga)”.

De noodzaak van een preventiegerichte aanpak

Volgens Dr. James Marks – Centers for Disease Control and Prevention (CDC) – zijn chronische ziekten, die verband houden met obesitas en inactiviteit, tegenwoordig verantwoordelijk voor 70% van de sterfgevallen van alle Amerikanen en 75% van de jaarlijkse zorgkosten. Deze aandoeningen kunnen voor een potentiële financiële crisis en zorgcrisis van ongeëvenaarde omvang zorgen. “Wij moeten dringend overstappen van een palliatief medisch model naar een preventie gerichte benadering.”

Wat kunnen wij voor uw patiënten betekenen?

“Improve quality and quantity of your life by dramatically improving the quality of your health”

Door gerichte leefstijl veranderingen dragen wij een steentje bij tot het verbeteren van risicofactoren zoals verhoogde buikomtrek, abdominale vetgehalte, BMI en ongezonde glucose & insuline spiegels. Patiënten met medische problemen die de aandacht van een arts vereisen, worden direct doorverwezen.

We functioneren aan de primordiale en primaire preventieve kant van de volksgezondheid. Door onze screenings identificeren wij vaak patiënten met onderliggende risicofactoren die de aandacht van een arts vereisen.

In overleg met u, als huisarts, kunnen wij ook voor patiënten een volledig geïndividualiseerd wellness-programma samenstellen.

Hoe gaan wij te werk?

Intake: “fysiologische feiten”

Wij gebruiken een biomarker beoordeling van 20 punten (een wellness- score). Wij herhalen de meting gedurende het complete wellness-programma om de voortgang te volgen en onderzoeken daarbij bloeddruk, hartslagvariabiliteit, en voeren daarbij functionele kracht- en flexibiliteit testen en een analyse van de lichaamssamenstelling (o.a. spier- en vet ratio) uit.

Daarnaast doen wij een orthopedisch en neurologisch intake onderzoek. Eventueel kan een screening bloedonderzoek van o.a. lipiden, nuchtere glucose, insuline en CRP worden (in samenwerking met de huisarts) aangevraagd.

Programma: “Geen snelle oplossing, maar een programma om een levensstijl aan te passen”

Het wellness-programma bestaat uit:

 • Een uniek voedingsprogramma dat verbeterde resultaten in bloedwaarden oplevert.
 • Een wekelijkse, functionele fitness training in klein groepsverband, chiropractie en fysiotherapie om de flexibiliteit en kracht van de deelnemer te herstellen.
 • Geregelde voortgangsbesprekingen met patiënt.
 • Wekelijkse coaching van deelnemer om bewustwording van gedrag en keuzes te vergroten. Ons streven is om, samen met de patiënt, een bestendige en gezonde levensstijl op te bouwen.
 • Advies in medische voedingssupplementen.
 • Mindfulness en stressmanagement.
 • Een hartslagmeter om eigen cardio training te volgen.
 • Een online informatiecentrum ter ondersteuning met o.a. kookrecepten en wetenschappelijke artikelen.

Chiropractie

Reeds in 1981 legde de minister van volksgezondheid in een regeringsstandpunt vast, dat de opleiding chiropractie, een geneeskundeopleiding met manuele therapie is. In 1983 diende de Tweede Kamer een motie in, om chiropractie te erkennen. Nuffic heeft in 2014 het internationale universitaire chiropractie-diploma gewaardeerd als geneeskunde met manuele therapie.

Chiropractie behaalt positieve resultaten met het behandelen van algemene gezondheid en welzijn, rug- en nekpijn, stijfheid, hoofdpijn, evenwichtsproblemen, sportblessures en whiplash klachten. Al onze chiropractoren hebben een 5 of 6 jarige universitaire opleiding chiropractor (Doctor of Chiropractic) afgerond. Bovendien zijn wij geaccrediteerd door alle zorgverzekeraars.

Chiropractoren onderzoeken de gewrichten en de wervelkolom en heffen bewegingsbeperkingen en dysfunctie op. De behandelaar kijkt niet alleen naar symptomen, maar zoekt naar de oorzaken van pijn en dysfunctie. Onze diagnosestelling wordt voorafgegaan door een algemeen lichamelijk onderzoek en orthopedische en neurologische onderzoeken en wordt ondersteund door onze secure lichaamscompositie scan (In Body), stress scan, postuur analyse en thermal rugscan.

De gevolgen van een mobiliteitsbeperking kunnen verklaard worden door een verlies van flexibiliteit, compensatie en overbelasting elders. Dit verlies is vergelijkbaar met een fietsketting waarvan een schakel blokkeert. Dit beïnvloedt de hele fietsketting waardoor deze anders gaat bewegen. Wanneer we dit naar het menselijk lichaam vertalen, dan betekent dit dat het lichaam de spieren, pezen, fascia en banden op andere plekken in het lichaam moeten compenseren. De veranderde biomechanica zorgt voor een inefficiënte belasting van het lichaam met compensatie patronen en blessures elders. Doordat zenuwen in- en uittreden tussen wervels, wordt het zenuwstelsel direct beïnvloed door de beweging tussen twee wervels onderling. Facetgewricht dysfunctie veroorzaakt irritatie en ontsteking van de daaromheen liggende structuren zoals het gewrichtsslijmvlies, kapsel en gemengde spinale zenuwwortel. Dit kan een reflex inkorting veroorzaken van de afferente en efferente zenuwfunctie en dysfunctie in de effector structuren (spieren, pezen, banden en autonome orgaanfuncties).

Een bewegingsbeperking wordt door een chiropractor behandeld met een adjustment. Een adjustment is een impuls die in een specifieke richting op een specifiek contactpunt wordt uitgeoefend met een hoge snelheid en kleine uitslag. Het contactpunt van de manipulatie ligt altijd zo dicht mogelijk bij de rotatie-as van het gewricht. Door de correctie wordt de beweeglijkheid van het gewricht tijdelijk hersteld en worden afferente spierspoelen en afferenten van Golgi-peesorganen gestimuleerd. Dit resulteert in een stimulans van de paraspinale spierreflexen waardoor de prikkelbaarheid van de efferente motoneuronen verandert.

Door deze afferente stimulatie naar het centrale zenuwstelsel wordt de pijntolerantie of de drempelwaarde ervan verhoogt (Pain gate theory). In het thoracale gebied wordt het autonome zenuwstelsel beïnvloed via afferente stimuli naar de inter-mediolaterale kernen in de laterale grijze hoorn van het ruggenmerg. Tijdens de impuls daalt de intra-articulaire druk plotseling en wordt stikstof, gesuspendeerd in gewrichtsvloeistof, vrijgegeven uit het gewrichtskapsel, wat voor een plop-geluid kan zorgen. Er wordt altijd binnen de grenzen van het gewricht gewerkt.

Voor verdere neurofysiologische uitleg van chiropractische behandeling, zie bijlage A

Fysiotherapie

Onze fysiotherapeuten helpen mensen om beter, stabieler, vrijer en meer te bewegen. De meeste ervaring hebben ze met het behandelen van spier-, pees- en gewrichtsklachten. Dit zijn bijvoorbeeld rugpijn, nekpijn, schouderklachten en sportblessures. (Spannings)hoofdpijn, armklachten, en knie- en voetklachten vallen hier ook onder. Binnen Atlas Gezondheid wordt er graag samengewerkt met de chiropractoren, om een beter resultaat te behalen. De fysiotherapie is er op gericht om de mobiliteit en de stabiliteit van de bewegingsketens te optimaliseren. Daarnaast wordt er volgens de bedrijfsformule licht geworpen op de algehele gezondheidstoestand m.b.t. de lichaamssamenstelling en algemene conditie om de gezondheidsklacht vanuit een preventieve en curatief holistische werkwijze te behandelen. In het begin en aan het einde van het behandeltraject zal – mits toestemming van de patiënt – een kort verslag naar u gestuurd worden via Zorgmail.

Yoga

Er worden dagelijks verschillende yoga vormen aangeboden, zoals bijvoorbeeld hatha yoga, inner axis yoga en yin yoga. Er is een passende les voor elke leeftijd en conditie. Momenteel worden alle lessen online gegeven. Wij hopen iedereen na het opheffen van de COVID-maatregelen weer fysiek te kunnen ontvangen in onze yoga-ruimtes. Al onze docenten zijn gecertificeerd.

Functional fitness

De functional fitness training is gebaseerd op ons eigen wetenschappelijk ontwikkelde programma om de houding te verbeteren en het gebruik van spieren en gewrichten te optimaliseren. Er wordt getraind in een kleine groep onder leiding van sportinstructeurs.

Atlas Gezondheid heeft dus een scala aan mogelijkheden om mensen te motiveren en te begeleiden in de weg naar een betere levensstijl. Wij hebben preventie van klachten hoog in het vaandel en willen graag een sturende kracht in het welzijn van mensen zijn. We zijn dan ook trots op onze samenwerking met wethouder, Jan Overweg en zijn nu één van de partijen van het Leefstijl Akkoord.

Bovendien staat een samenwerking met het Sociaal Team Houten op de agenda. Dit alles om onze missie “Lekker weer doen wat je wil” te kunnen verwezenlijken en een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de gezondheid van alle Houtenaren.

Op onze website www.atlasgezondheid.nl vindt u een uitgebreid overzicht van al onze activiteiten en mogelijkheden. Wanneer u nog vragen heeft of potentiële mogelijkheden wilt bespreken, dan zijn wij telefonisch te bereiken op (018) 366 4655.

Met vriendelijke groeten,

Michiel ten Klooster

(Chiropractor en eigenaar)

Bijlage A

The neurophysiology of spinal manipulation, from peer-reviewed literature available on Medline:

 • Biomechanical changes caused by spinal manipulation are thought to have physiological consequences by means of their effects on the inflow of sensory information to the central nervous system.
 • Muscle spindle afferents and Golgi tendon organ afferents are stimulated by spinal manipulation. Substantial evidence demonstrates that spinal manipulation evokes paraspinal muscle reflexes and alters motoneuron excitability.
 • Numerous studies show that spinal manipulation increases pain tolerance or its threshold. One mechanism underlying the effects of spinal manipulation could be the manipulation’s ability to alter central sensory processing by removing subthreshold mechanical or chemical stimuli from paraspinal tissues.
 • Mechanical and chemical changes in the intervertebral foramen caused by a herniated intervertebral disc can affect the dorsal roots and dorsal root ganglia. Individuals with herniated lumbar discs have shown clinical improvement in response to spinal manipulation.
 • The phenomenon of central facilitation is known to increase the receptive field of central neurons, enabling either subthreshold or innocuous stimuli access to central pain pathways. Numerous studies show that spinal manipulation increases pain tolerance or its threshold.
 • Spinal manipulation is also thought to affect reflex neural outputs to both muscle and visceral organs. The effects of spinal manipulation on these somatosomatic reflexes may be quite complex, producing excitatory and inhibitory effects. Substantial information also shows that sensory input, especially noxious input, from paraspinal tissues can reflexively elicit sympathetic nerve activity.
 • Resource: Review article from Science Direct: Pickar, JG (DC, PhD), Neurophysiological effects of spinal manipulation, The Spine Journal, Volume 2, Issue 5, September–October 2002, Pages 357-371.

#thewellnessconcept #preventativemedicine #preventingchronicdisease